Direct naar de inhoud

De aanbevelingen van het Europese Semester in de praktijk

Na de publicatie van de landspecifieke aanbevelingen in mei nemen de EU-lidstaten maatregelen om deze uit te voeren.

Overzicht

Na de publicatie van het voorjaarspakket van het Europees Semester in mei deelt de Europese Commissie de inhoud ervan met andere EU-instellingen en lidstaten. Centraal in dit pakket staan de ontwerpen van landspecifieke aanbevelingen, met voor elke lidstaat op maat gemaakte richtsnoeren over het uit te voeren economische, arbeidsmarkt- en begrotingsbeleid.

Na goedkeuring door de Raad van de Europese Unie nemen de lidstaten de definitieve landspecifieke aanbevelingen vanaf juli op in hun nationale beleid en begrotingen voor het jaar erop. Deze uitvoeringsfase, ook wel het “nationaal semester” genoemd, duurt tot oktober. Dan moeten de eurolanden hun ontwerpbegrotingen ter beoordeling indienen bij de Commissie.

De uitvoering van landspecifieke aanbevelingen kan worden gemonitord via een gespecialiseerde databank waarin alle sinds 2011 aangenomen aanbevelingen zijn opgeslagen. De beoordeling door de Commissie van de voortgang die tijdens de uitvoeringsfase is geboekt, vormt de basis voor de volgende cyclus van het Europees Semester.

Tijdslijn

  1. Juni
    De Raad bespreekt de landspecifieke aanbevelingen

    In juni bespreekt de Raad de ontwerpen van de landspecifieke aanbevelingen, worden eventuele wijzigingen overwogen en wordt overeenstemming bereikt over een definitieve versie. Als de aanbevelingen afwijken van het oorspronkelijke voorstel van de Commissie, licht de Raad dit toe. Vervolgens worden de landspecifieke aanbevelingen voorgelegd aan de Europese Raad, die ze formeel goedkeurt.

  2. Juli
    Goedkeuring van de definitieve landspecifieke aanbevelingen

    In juli neemt de Raad de definitieve landspecifieke aanbevelingen officieel aan.

  3. Juli - oktober
    De lidstaten voeren de richtsnoeren uit tijdens het “nationale semester”

    Vanaf juli beginnen de lidstaten met de uitvoering van landspecifieke aanbevelingen door concrete beleidsmaatregelen en hervormingen te nemen. De aanbevelingen voor het begrotingsbeleid worden meegenomen in de ontwerpbegrotingen voor het komende jaar.

    De Commissie volgt de voortgang van de lidstaten bij de uitvoering van de landspecifieke aanbevelingen nauwlettend en beoordeelt de impact van de maatregelen. Daarnaast wisselt zij ideeën met relevante belanghebbenden uit. Op basis van deze feedback bereidt de Commissie de jaarlijkse groeianalyse voor, die de basis vormt voor nieuwe beleidsaanbevelingen in de volgende cyclus van het Europees Semester.

    Half oktober moeten de eurolanden hun ontwerpbegrotingen voor het volgende jaar bij de Commissie en de Eurogroep indienen. De Commissie beoordeelt of de ontwerpbegrotingen voldoen aan de landspecifieke aanbevelingen, het overeengekomen netto-uitgaventraject en de eisen van het stabiliteits- en groeipact. Daarmee is de cyclus van het Europees semester afgerond.

Volgende stappen

Een nieuwe cyclus van het Europees Semester begint met de publicatie van het najaarspakket in november. Het pakket bevat de beoordeling door de Commissie van de maatregelen die de lidstaten tijdens het nationale semester hebben genomen.

NB De landspecifieke aanbevelingen uit de voltooide cyclus van het Europees Semester blijven relevant. Ontwerpbegrotingen die niet in overeenstemming zijn met eerdere landspecifieke aanbevelingen komen aan bod in de adviezen over de ontwerpbegrotingsplannen in het najaarspakket.

De lidstaten stellen hun nieuwe nationale begroting aan het eind van het jaar vast.

OSZAR »