Siirry pääsisältöön
Euroopan komissio

Sosiaalisesti vastuulliset hankinnat

Päivitetty ohjeisto sosiaalisesti vastuullisten hankintojen tekemiseen.

Toimintapolitiikka

Viranomaiset voivat toimia sosiaalisesti vastuullisella tavalla tehdessään julkisia hankintoja ja ostaa eettisiä tuotteita ja palveluja. Ne voivat myös käyttää julkisia hankintoja tukeakseen ihmisarvoista työtä, luodakseen työllistymismahdollisuuksia ja edistääkseen esimerkiksi vammaisten ja sosiaalisesti heikommassa asemassa olevien työllistymistä sekä sosiaalista ja ammatillista integroitumista yhteiskuntaan.

Vastuulliset ja eettiset ostot voivat myös kannustaa yrittäjiä kehittämään aiempaa vastuullisempia ja kestävämpiä tuotanto- ja rekrytointiprosesseja. Tällä tavoin sosiaalisesti vastuulliset julkiset hankinnat edistävät tehokkaasti sosiaali- ja työvoimapolitiikkoja.

Euroopan komissio aikoo helpottaa sosiaalisen vastuun kriteerien käyttämistä julkisissa hankinnoissa ja edistää niiden käyttöä koko EU:n alueella. Komissio järjestää koulutusta sosiaalilausekkeiden käytöstä ja päivittää sosiaalisen ostamisen opasta.

Lisätietoja: 

15 Frequently asked questions on socially responsible public procurement

Hyvät käytännöt sosiaalisesti vastuullisten julkisten hankintojen alalla

Komissio kerää ja levittää alan hyviä käytäntöjä. Tarkoituksena on motivoida ja kannustaa ostajia käyttämään julkisia hankintoja välineenä myönteisten sosiaalisten ja eettisten vaikutusten saavuttamiseksi.

Ostaminen sosiaalisten vaikutusten aikaansaamiseksi

Komissio järjesti vuonna 2019 aihetta käsitteleviä työpajoja 15 EU-maassa. Niissä pyrittiin lisäämään paikallisten julkisten ostajien ja yhteisötalouden organisaatioiden tietoisuutta sosiaalisesti vastuullisista julkisista hankinnoista. Työpajoista kertyi 22 innostavaa esimerkkiä hyvistä käytännöistä.

Buying for social impact - key findings

Buying for social impact - Good practice from around the EU

Sosiaalisesti vastuulliset julkiset hankinnat käytännössä: 71 hyvää käytäntöä

Komissio julkaisi tämän hankkeen yhteydessä 71 hyvän käytännön kokoelman. Eri puolilta EU:ta kerätyt käytännöt kattavat eri aloja ja monia valtakunnallisen ja paikallistason julkisia ostajia. 

Making socially responsible procurement work - 71 good practice cases

Sosiaalinen ostaminen: Opas sosiaalisten näkökohtien huomioonottamisesta julkisissa hankinnoissa

Komissio haluaa edistää julkisten hankintojen käyttöä sosiaalipolitiikan tavoitteiden saavuttamiseen. Se onkin julkaissut asiaa käsittelevän käytännön oppaan julkisille ostajille. Opas sisältää konkreettisia ehdotuksia ja esimerkkejä ja kattaa koko hankintaprosessin.

Buying social

Sosiaalisesti vastuullisten julkisten hankintojen opas – kohdennettu kuuleminen

Komissio keräsi kuulemisessa sidosryhmien mielipiteitä sosiaalisesti vastuullisten julkisten hankintojen oppaan sisällöstä ja rakenteesta. 

Kuuleminen sosiaalisesti vastuullisten julkisten hankintojen oppaasta

EU:n esteettömyysdirektiivi

Euroopan komissio antoi vuonna 2019 uuden direktiivin tuotteiden ja palvelujen esteettömyysvaatimuksista. Direktiivissä vahvistetaan esteettömyyttä koskevat yhteiset säännöt, joita sovelletaan tarjouspyyntöihin.

Directive (EU) 2019/882 on the accessibility requirements for products and services

OSZAR »