Siirry pääsisältöön
Euroopan komissio

Kilpailukykykompassi

Uutta dynamiikkaa Euroopan taloudelle

Vahva perusta kasvulle

EU:n kilpailukyvyn parantamisen kolme välttämätöntä edellytystä

Kilpailukykykompassi perustuu Mario Draghin Euroopan kilpailukyvyn tulevaisuudesta laatimassa raportissa esitettyyn analyysiin.

Draghin raportissa yksilöitiin alun perin kolme välttämätöntä muutosta, joita EU:n kilpailukyvyn parantaminen edellyttää: 

  1. innovaatiokuilun umpeen kurominen 
  2. vähähiiliseen talouteen siirtyminen
  3. riippuvuuksien vähentäminen

Kilpailukykykompassissa esitetään toimia, joiden avulla nämä muutokset voidaan toteuttaa. 

Innovaatiokuilun umpeen kurominen

Kompassissa esitetään, miten Euroopan unioni voi edistää innovointia

  • luomalla nuorille yrityksille suotuisan toimintaympäristön, jossa ne voivat aloittaa toimintansa ja laajentaa sitä; tätä varten on laadittu EU:n start-up- ja scale-up-strategia
  • auttamalla suuria yrityksiä omaksumaan uusia teknologioita, kuten tekoälyä ja robotiikkaa; tätä varten on laadittu tekoälyn soveltamisstrategia
  • helpottamalla yritysten toimintaa kaikkialla EU:ssa yksinkertaistamalla sääntöjä ja lainsäädäntöä; ehdotettu nk. 28. järjestelmä takaa yhtenäiset säännöt kaikkialla EU:ssa
  • tukemalla uusien teknologioiden kehittämistä toimintasuunnitelmilla, jotka koskevat kehittyneitä materiaaleja, kvanttiteknologiaa, bioteknologiaa, robotiikkaa ja avaruusteknologiaa.

Vähähiiliseen talouteen siirtyminen

Kompassissa esitetään, miten EU voi helpottaa puhtaan ja kohtuuhintaisen energian saatavuutta

Riippuvuuksien vähentäminen

EU:lla on jo nyt maailman laajin kauppasopimusverkosto, ja sopimusten määrä kasvaa nopeimmin maailmassa. Kauppasopimusten piiriin kuuluu 76 maata.

Kompassissa eritellään, miten EU voi edelleen monipuolistaa ja vahvistaa toimitusketjuja 

  • kehittämällä uusia puhtaan kaupan ja puhtaiden investointien kumppanuuksia, joilla turvataan raaka-aineiden, puhtaan energian, kestävien liikennepolttoaineiden ja puhtaan teknologian saatavuutta eri puolilta maailmaa
  • tarkistamalla julkisia hankintoja koskevia sääntöjä niin, että kriittisen tärkeiden alojen ja teknologioiden julkisissa hankinnoissa suosittaisiin EU:sta peräisin olevia tuotteita.

Viisi lisäkeinoa kilpailukyvyn parantamiseksi

Edellä mainittujen kolmen keskeisen edellytyksen lisäksi kilpailukykykompassissa eritellään viisi horisontaalista tekijää, joita tarvitaan kaikilla aloilla kilpailukyvyn tukemiseksi:

Byrokratian vähentäminen

Komissio pyrkii nk. omnibus-ehdotuksilla yksinkertaistamaan EU:n kestävyysraportointivelvoitteita ja luomaan suotuisan liiketoimintaympäristön, jossa eurooppalaiset yritykset voivat menestyä.

Sisämarkkinoilla olevien esteiden poistaminen

Uudella horisontaalisella sisämarkkinastrategialla nykyaikaistetaan sisämarkkinasääntöjä sekä poistetaan nykyisiä esteitä ja estetään uusien syntymistä.

Rahoituksen tehostaminen

Eurooppalaisella säästö- ja investointiunionilla autetaan luomaan uusia säästö- ja investointituotteita, tarjotaan kannustimia sijoittaa riskipääomaan ja varmistetaan investointivirtojen saumaton kulku kaikkialla EU:ssa.

Osaamisen edistäminen ja laadukkaiden työpaikkojen lisääminen

Osaamisunionilla edistetään laadukasta koulutusta ja elinikäistä oppimista, jotta voidaan lievittää osaamisvajetta ja työvoimapulaa, jotka hidastavat kilpailukyvyn elpymistä.

Koordinoinnin parantaminen

Uuden kilpailukyvyn koordinointivälineen tarkoituksena on varmistaa EU:n yhteisten politiikkatavoitteiden täytäntöönpano EU:n ja kansallisella tasolla. Koordinointivälinettä tukeva kilpailukykyrahasto korvaisi useita olemassa olevia EU:n rahoitusvälineitä, joilla on samanlaiset tavoitteet.

Asiakirjat

  • 29. TAMMIKUUTA 2025
Communication: A competitiveness compass for the EU
  • 29. TAMMIKUUTA 2025
Factsheet: A competitiveness compass for the EU
OSZAR »